Ανάληψη ευθύνης / τηλεφωνικό σαμποτάζ αλληλεγγύης στην κατάληψη Tερμίτα

aΑνάληψη ευθύνης / τηλεφωνικό σαμποτάζ αλληλεγγύης στην κατάληψη Τερμίτα

Πώς να εκκενώσετε μια κατάληψη σε τρία απλά βήματα
(συμβουλές για καλοθελητές)

Βήμα πρώτο: Υποσχεθείτε πως το κατειλημμένο κτίριο θα αντικατασταθεί από ένα νέο, σύγχρονο, καινοτόμο και ζωτικής σημασίας έργο. Αυτό ακριβώς που χρειαζόταν τόσο καιρό η πόλη, η τοπική κοινωνία, οι φοιτητές – αλλά δεν το ήξεραν. Ένα καινούργιο σχολείο για τα παιδιά μας. Ένα υπερσύγχρονο Mall για τα ψώνια μας. Αναβαθμισμένες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις για να μην ξενιτεύονται τα λαμπρά μυαλά μας. Ένα πρωτοποριακό μουσείο για να κάνουν ανενόχλητοι οι καλλιτέχνες μας τα ινσταλέσιά τους. Χρήσιμη συμβουλή: μη χολοσκάτε αν τα παραπάνω δεν συμβούν ποτέ και ο πρώην κατειλημμένος χώρος παραμείνει ένα μάτσο γκρέμια. Κρίση έχουμε άλλωστε .

Σε περίπτωση που το πρώτο βήμα δεν είναι αρκετό, συνεχίστε στο δεύτερο. Εναλλακτικά, πηγαίνετε κατευθείαν στο βήμα τρία.

Βήμα δεύτερο: Πείστε τους γύρω σας πως οι καταλήψεις είναι εστίες μόλυνσης, ανομίας και διακίνησης ναρκωτικών όπου φωλιάζουν βδελυρά τέρατα, ανθέλληνες, έκφυλοι και ανερχόμενοι τρομοκράτες και με την ύπαρξή τους απειλούν να διαφθείρουν τα χρηστά ήθη και να διασαλεύσουν την έννομη τάξη. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και δημιουργήστε το προφίλ του εσωτερικού εχθρού που προτιμάτε! Χρήσιμη συμβουλή: Σε περίπτωση που κολλήσετε κάπου, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που έχουν μακρόχρονη πείρα σε τέτοια ζητήματα.

Βήμα Τρίτο: Οργανώστε προσεκτικά το σχέδιο σας, κινητοποιώντας όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς: τις πανεπιστημιακές αρχές, το δήμο, τις εταιρίες κατεδάφισης, τα τοπικά ΜΜΕ και, φυσικά, όσο περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις μπορείτε να επιστρατεύσετε. Απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία του σχεδίου είναι το να μείνει μυστικός ο ακριβής χρόνος εκκένωσης. Χρήσιμη συμβουλή: Προτιμήστε τις νυχτερινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες ή την περίοδο του καλοκαιριού, μακριά από τα περίεργα βλέμματα των γειτόνων ή τυχόν συμπαθούντων.

Προσοχή! Οποιοδήποτε βήμα της παραπάνω διαδικασίας υπάρχει πιθανότητα να παρεμποδιστεί από εξωγενείς δυνάμεις. Έχετε πάντα κατά νου ότι οι καταλήψεις έχουν φίλους και φίλες, συντρόφους και συντρόφισσες και αυτή τη στιγμή που εσείς καταστρώνετε μεθοδικά το σχέδιό σας, εκείνοι μηχανορραφούν εναντίον σας επικαλούμενοι ένα αξιοπερίεργο πράγμα, που αποκαλούνε «αλληλεγγύη».


1 Για του λόγου το αληθές, μπορεί κάποιος να κοιτάξει τα παραδείγματα των εκκενωμένων καταλήψεων Δέλτα και Ορφανοτροφείου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Μέσα στο πλαίσιο αυτού του πράγματος που ονομάζεται αλληλεγγύη λοιπόν – και συμπληρωματικά στις κινήσεις που έχουν συμβεί σε αρκετές πόλεις της ελληνικής επικράτειας ως στήριξη στο ανοιχτό κάλεσμα της κατάληψης Τερμίτα – καταθέτουμε κι εμείς την δική μας ενόχληση προς τους κάθε λογής επίδοξους κατεδαφιστές.
Κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη, ενός μήνα που η πόλη βρίθει από απεγνωσμένους φοιτητές και φοιτήτριες σε αναζήτηση νέας κατοικίας, επιλέξαμε να γεμίσουμε τους τοίχους της πόλης με πλαστά ενοικιαστήρια διαμερισμάτων σε τιμή ευκαιρίας, «λόγω μετακόμισης». Τα τηλέφωνα επικοινωνίας όμως, αντιστοιχούν σε τρεις από τους βασικούς συντελεστές της επικείμενης κατεδάφισης της κατάληψης Τερμίτα, στην πόλη του Βόλου: του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ιδιοκτήτη της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρίας και της τοπικής φυλλάδας «Ταχυδρόμος».
Δεν θεωρούμε φυσικά ότι οι συγκεκριμένοι τρεις είναι οι μοναδικοί υπαίτιοι σε κάθε τέτοια βρώμικη ιστορία και αναγνωρίζουμε ότι πίσω από κάθε σχέδιο εκκένωσης, κρύβεται ένα αλληλοδιαπλεκόμενο σύνολο πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών μηχανισμών. Κρύβονται ιδιώτες ή εταιρίες με βλέψεις αξιοποίησης για συγκεκριμένες περιοχές – φιλέτα. Κρύβονται στημένοι διαγωνισμοί και μίζες κάτω από τα συγκλητικά έδρανα. Κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες καριέρας πρυτάνεων, δημάρχων και αστυνομικών διευθυντών. Κρύβονται ηχηρά πρωτοσέλιδα για «αντιεξουσιαστές που τα έκαναν γυαλιά καρφιά». Και τέλος, κρύβεται η μόνιμη επιταγή για ησυχία, τάξη και ασφάλεια, για την άμεση καταστολή κάθε εστίας αντίστασης κι αυτονομίας.
Τα πρόσωπα που αποτέλεσαν τους στόχους μας στην προκείμενη περίπτωση, αποτελούν αναπόσπαστο διαχειριστικό κι εκτελεστικό κομμάτι όλης της παραπάνω επιχείρησης, με δικά τους συμφέροντα, βλέψεις και φυσικά, ευθύνες.
Κι ως εκ τούτου, ευχόμαστε ολόψυχα το κάθε χτύπημα του υπηρεσιακού τους τηλεφώνου «για εκείνο το φτηνό δυαράκι στην Ροτόντα», να τους υπενθυμίζει αυτή τους την ευθύνη. Να τους θυμίζει, ότι η κατάληψη Τερμίτα, δεν είναι μόνη.

Σουαρέ Νουάρ, Θεσσαλονίκη 2017